Hezký den a veselou mysl.

Dnes vám přátelé mohu představit - Daphne Bílé Poličany

06.07.2013 09:52

 

 

 

 

 

 

 

KLENOT MEZI LÝKOVCI Z BÍLÝCH POLIČAN

Text a foto: manželé Musilovi

 
 

Jednoho krásného červnového dne, před 5 léty, jsme se ženou navštívili přítele, též dřevíčkáře, Vaška Verbína v Bílých Poličanech. Den to byl prosluněný sluncem, ale to jsme ještě netušili, že bude ještě krásnější a prosluněnější. Po obvyklém vřelém uvítacím ceremoniálu mi okamžitě padl do oka nádherný, tmavě zelený, velice kompaktní tepich, lýkovec asi 1 m široký a  15 až 20 cm vysoký,  posetý červenými poupaty a pěkně tmavými květy.

   Nikdy před tím jsem si této rostliny nevšiml, neboť jsme se navštěvovali v zimních měsících, kdy je nejvhodnější doba na výměnu roubů. Mimo již zmiňovaného nádherného lýkovcového koberce jsem mezi Vaškovými čarověníky objevil pět nových úžasných klonů, od kompaktní 30 cm veliké koule s namodralým listem až po o 2/3 menší rostlinu, s níž si s její kompaktností, velikostí a barvou listu příroda také velice pohrála. Ale o těchto klonech až jindy.

   Po podrobnějším „výslechu“  a ohledání oné zahrady, která, mimo jiné, opravdu lahodí oku i duši dřevíčkáře, jsem zjistil, že ten lýkovec je náhodný zahradní kříženec D. cneorum ´Variegata´a D. arbuscula, tedy druhů, jež byly zatím kříženy a selektovány pouze v zahraničí a kříženci pojmenovány jako D. x schlyteri.

     Nyní musíme trochu popsat a obdivovat tento nový český hybridní lýkovec, který jsme po vzájemné shodě s Vaškem pojmenovali Daphne x schlyteri ´Bílé Poličany´.

   Bělopoličanský kříženec má převládající morfologické znaky po Daphne arbuscula, ale rychlý, kompaktní, kobercovitý růst je dědictví po Daphne cneorum. Poupata má poměrně výrazná, karmínově nachová a květy barvy tmavě růžové přecházející do červena.Velikost květů je 12 -14 mm a začínají se otvírat  koncem května až začátkem června. Zato vydrží kvést až do zámrazu, což potěší nejednoho z nás. 

Keř je vybavený načervenalou borkou a tmavě zelenými listy čárkovitého tvaru, 3–4 mm širokými, dosahující délky 20-25 mm. 

    Jde o velmi kompaktní rostlinu se značnými pokryvnými vlastnostmi, hodící se spíše do volnějších prostorů, nebo jako podrost pod vyššími keři a koniferami. Důležité je, že je rostlinou nenáročnou na zeminu a její drenáž; podle našich zkušeností roste prakticky všude a tak uspokojí mnoho nenáročných i náročných pěstitelů.

 Značnou výhodou těchto kříženců je snadná množitelnost z řízků. Náš kultivar koření poměrně snadno. Shrnuli jsme základní vlastnosti tohoto selektu. Pěkný vzhled, délka kvetení, prchavá vůně a snadné pěstování mu předpovídají velkou budoucnost. S přáním pěkného sluníčkového dne Musiláci

 

 

 
.

 

 

 

 

 

 

 

KLENOT MEZI LÝKOVCI Z BÍLÝCH POLIČAN

Text a foto: manželé Musilovi

  Jednoho krásného červnového dne, před 5 léty, jsme se ženou navštívili přítele, též dřevíčkáře, Vaška Verbína v Bílých Poličanech. Den to byl prosluněný sluncem, ale to jsme ještě netušili, že bude ještě krásnější a prosluněnější. Po obvyklém vřelém uvítacím ceremoniálu mi okamžitě padl do oka nádherný, tmavě zelený, velice kompaktní tepich, lýkovec asi 1 m široký a  15 až 20 cm vysoký,  posetý červenými poupaty a pěkně tmavými květy.   Nikdy před tím jsem si této rostliny nevšiml, neboť jsme se navštěvovali v zimních měsících, kdy je nejvhodnější doba na výměnu roubů. Mimo již zmiňovaného nádherného lýkovcového koberce jsem mezi Vaškovými čarověníky objevil pět nových úžasných klonů, od kompaktní 30 cm veliké koule s namodralým listem až po o 2/3 menší rostlinu, s níž si s její kompaktností, velikostí a barvou listu příroda také velice pohrála. Ale o těchto klonech až jindy.   Po podrobnějším „výslechu“  a ohledání oné zahrady, která, mimo jiné, opravdu lahodí oku i duši dřevíčkáře, jsem zjistil, že ten lýkovec je náhodný zahradní kříženec D. cneorum ´Variegata´a D. arbuscula, tedy druhů, jež byly zatím kříženy a selektovány pouze v zahraničí a kříženci pojmenovány jako D. x schlyteri.     Nyní musíme trochu popsat a obdivovat tento nový český hybridní lýkovec, který jsme po vzájemné shodě s Vaškem pojmenovali Daphne x schlyteri ´Bílé Poličany´.   Bělopoličanský kříženec má převládající morfologické znaky po Daphne arbuscula, ale rychlý, kompaktní, kobercovitý růst je dědictví po Daphne cneorum. Poupata má poměrně výrazná, karmínově nachová a květy barvy tmavě růžové přecházející do červena.Velikost květů je 12 -14 mm a začínají se otvírat  koncem května až začátkem června. Zato vydrží kvést až do zámrazu, což potěší nejednoho z nás. Keř je vybavený načervenalou borkou a tmavě zelenými listy čárkovitého tvaru, 3–4 mm širokými, dosahující délky 20-25 mm.     Jde o velmi kompaktní rostlinu se značnými pokryvnými vlastnostmi, hodící se spíše do volnějších prostorů, nebo jako podrost pod vyššími keři a koniferami. Důležité je, že je rostlinou nenáročnou na zeminu a její drenáž; podle našich zkušeností roste prakticky všude a tak uspokojí mnoho nenáročných i náročných pěstitelů. Značnou výhodou těchto kříženců je snadná množitelnost z řízků. Náš kultivar koření poměrně snadno. Shrnuli jsme základní vlastnosti tohoto selektu. Pěkný vzhled, délka kvetení, prchavá vůně a snadné pěstování mu předpovídají velkou budoucnost. S přáním pěkného sluníčkového dne Musiláci   . 

 
 

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode